Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Pedodonție

Poate adesea v-ați pus întrebarea: Ce este mai exact stomatologia pediatrică și cum diferă de stomatologia pentru adulți?

 

Noi vă oferim răspunsul: stomatologia pediatrică este un tip de terapie dentară care are ca scop asigurarea unei bune sănătăți orale la copii și adolescenți prin depistarea și tratarea timpurie a problemelor, ajutând la conservarea dinților.

 

Medicii stomatologi pediatri se angajează să mențină dinții tinerilor sănătoși din momentul apariției dinților primari până la vârsta de aproximativ 12-15 ani. Un stomatolog pediatru are expertiza și pregătirea necesară pentru a trata orice afecțiune dentară pe care o poate avea copilul dumneavoastră, precum și înțelegerea modului în care se dezvoltă dinții în copilărie.

Dentiția

  • Dinții provizorii

Primii dinți apar în primele șase luni de viață ale unui copil. Aceștia încep să-și piardă dinții primari (sau "de lapte"), care vor fi înlocuiți de dinții permanenți în jurul vârstei de 6-7 ani.

 

  • Dinții permanenți

Cel de-al doilea set de dinți este permanent și, de obicei, sunt 32 în total. Primii dinți permanenți apar, de obicei, începând cu vârsta de 6 ani, moment în care erup primii molari.

 

Se poate să ignori importanța dinților provizorii, gândind că aceștia, în cele din urmă, vor cădea și vor fi înlocuiți, însă trebuie să cunoști adevăratul lor rol: sănătatea și funcționalitatea dinților permanenți este asigurată de o bună îngrijire, încă din primii ani de viață.

 

Cei mici pot avea carii și leziuni ale țesuturilor moi, ceea ce poate duce la probleme la vârsta adultă dacă îngrijirea dentară nu este adaptată la cerințele unice ale fiecărui copil.

Care sunt diferitele tipuri de tratamente pe care le poate efectua un medic pedodont?

  • Cariile dentare sunt prevenite sau detectate, în multe cazuri, ca parte a terapiei principale;
  • Instrucțiuni de periaj și necesitatea unei bune îngrijiri dentare;
  • Tratamentul leziunilor traumatice ale dinților (dinți fracturați sau avulsionați)
  • Eliminarea obiceiurilor vicioase;
  • Medicii noștri dentiști folosesc metode de prevenire a cariilor dentare, cum ar fi periajul profesional, sigilarea dentară și recomandări nutriționale.
  • Tratarea cariei dentare și a bolilor gingivale;
  • Diagnosticarea, evaluarea și prescrierea unui tratament ortodontic pentru dinții dezaliniați sau ocluzia dentară incorectă.

 

 

Medicul pedodont este persoana care poate oferi copiilor îngrijirea dentară de care au nevoie, pentru a se putea bucura, pentru întreaga viață de un zâmbet sănătos, complet, evitând afecțiunile complexe.

 

Cu toate acestea, copiii pot să nu aibă răbdarea sau cooperarea necesară în anumite situații atunci când merg la dentist, dar un medic stomatolog pediatru știe cum să se ocupe de problemele lor într-un mod care să fie cât mai prietenos pentru copii, astfel încât vizita la dentist să fie o experiență plăcută.

 

Uneori, pediatrul este cel care îi îndeamnă pe părinți să viziteze un cabinet stomatologic specializat în terapii și măsuri de profilaxie specifice vârstei.

Caria dentară

Una dintre cele mai comune și frecvente afecțiuni dentare la copii (aproximativ 90% dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani au cel puțin o carie) este caria dentară.

 

Caria dentară poate afecta pe oricine, chiar și pe cei tineri; de fapt, aceștia sunt mai predispuși la ea ca urmare a unei îngrijiri orale deficitare, a consumului crescut de zahăr și a faptului că nu consumă suficient calciu, fosfor și alte minerale.

 

De aceea, este esențial să programezi o vizită la medicul pediatru de îndată ce apar primii dinți ai copilașului, pentru sfaturi de igienă dentară și pentru a-l obișnui pe cel mic cu vizitele regulate la dentist.

 

Pasta de dinți cu fluor

Pasta de dinți este un agent topic utilizat pentru a menține igiena orală și pentru a evita apariția cariilor dentare.

 

Menținerea unui program de curățare a dinților, utilizarea periuței de dinți corecte și alegerea celei mai bune paste de dinți sunt esențiale pentru o bună sănătate dentară a celui mic.

 

Este esențial să îi insufli copilașului tău conceptul că trebuie să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi, de la o vârstă fragedă.

 

Poți începe să periezi dinții bebelușului de îndată ce apare primul dinte de lapte, dar poți, de asemenea, să îi masezi gingiile cu o periuță de dinți specială din silicon înainte de acest moment.

 

Poți începe să folosești o periuță de dinți micuță din silicon pe un deget imediat după naștere, iar periuțele de dinți specializate pentru copii (de dimensiuni și duritate mai mici) pot fi folosite începând cu vârsta de un an.

 

În plus, pasta de dinți este, de asemenea, disponibilă într-o varietate de arome diferite. Nu numai atât, dar există astăzi pe piață mai multe tipuri de paste de dinți care sunt special concepute pentru cei mici și care includ concentrații considerabil mai mici de fluor decât varietățile pentru adulți.

 

Fluorul din pasta de dinți este o substanță care ajută la prevenirea cariilor dentare. De asemenea, poate fi găsit în anumite plante și animale, precum și în sursele de apă netratată în mod natural.

 

Fluorul este eficient în prevenirea cariilor, deoarece modifică structura smalțului, făcându-l mai rezistent la acidul produs de bacteriile orale. Acesta inhibă bacteriile să producă acid în mod la fel de eficient.

 

Sigilări dentare

Odată cu apariția primilor dinți permanenți, molarii de 6 ani, este esențial să îi sigilăm pentru a preveni cariile dentare cât mai curând posibil.

 

Scopul final al acestei metode este de a împiedica pătrunderea organismelor nedorite și a resturilor alimentare în regiunile retentive de la acest nivel, prin sigilarea zonei ocluzale (unde are loc masticația) după pre-curățare. În cazul în care relieful ocluzal al dinților laterali este foarte puternic și igiena dentară este insuficientă, toți dinții din regiunea laterală pot beneficia de sigilări.

 

Echipa noastră este pregătită să te cunoască.
Solicită o programare chiar astăzi!