Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Ortodonție

Ortodonția este un domeniu de specialitate al stomatologiei care se ocupă cu interceptarea și corectarea anomaliilor maxilare, precum și a alinierii greșite a dinților.

 

Dinții strâmbi sau nealiniați sunt mai greu de întreținut și de curățat corespunzător. Din cauza unei posibile apariții timpurie a cariilor și a bolii parodontale, probleme la care sunt mai expuși dinții malpoziționați, aceștia pot fi pierduți mai devreme, prin efortul suplimentar al mușchilor masticatorii.

 

Pacienții au adesea un motiv pentru a solicita un tratament ortodontic. Aceștia sunt nemulțumiți de aspectul dinților lor și doresc o aliniere mai plăcută din punct de vedere estetic, dar nu trebuie să uităm de sănătatea orală care constituie și ea un element foarte important.

 

Tratamentul ortodontic poate contribui la îmbunătățirea sănătății dentare, oferindu-vă un zâmbet mai plăcut din punct de vedere estetic, cu o durabilitate și o funcționalitate îmbunătățite.

Ce este un aparat dentar?

Aparatul dentar este sistemul prin intermediul căruia ortodontul aplică forța pentru a schimba și a muta dinții în poziția dorită, obținând un rezultat funcțional și aspectul estetic dorit.

 

Aparatul dentar fix este un tratament pentru îmbunătățirea poziției anumitor dinți sau a maxilarului. Aparatele dentare fixe rămân la locul lor pe tot parcursul tratamentului și trebuie să urmați întotdeauna o igienă orală corespunzătoare, deoarece doar medicul stomatolog, la cabinet, poate îndepărta aparatul. Aparatele dentare mobile, așa cum le spune și numele, se pot înlătura la nevoie.

 

Faza activă presupune purtarea propriu-zisă a aparatului dentar și apoi aveți nevoie de un aparat numit retainer  atunci când este timpul să îl scoateți, astfel încât dinții să nu se întoarcă în poziția inițială.

 

Cine este candidatul perfect pentru aparatul dentar?

Aparatul dentar este potrivit pentru persoane de toate vârstele, așa că nu există un "prea târziu" atunci când vine vorba de îmbunătățirea dinților. Starea dinților dumneavoastră, starea generală de sănătate și problema pe care doriți să o corectați influențează dacă sunteți sau nu un bun candidat pentru aparatul dentar.

 

Așadar, este esențial să înțelegeți că există două tipuri de aparate dentare, fiecare dintre ele fiind terapia ideală pentru anumite tipuri de afecțiuni. Dentistul dumneavoastră este cel care, după o examinare atentă, vă va putea sfătui care este ideal pentru situația dumneavoastră specifică.

Aparatele dentare mobile

Aparatele dentare fixe

  • Acestea pot fi soluția de tratament ideale pentru copiii, în cazul dentiției temporare;
  • Aparatul dentar mobil nu poate corecta anomaliile dentare complexe;
  • Fiind mobil, acesta poate fi dat jos atunci când se realizează igienizare dentară sau chiar în timpul meselor;
  • Îngrijirea dentară este realizată mai ușor, tocmai prin capacitatea sa de a se îndepărta la nevoie;
  • Tratamentul este mai scurt, fiind folosit pentru cazurile stomatologice cu un grad mai scăzut de complexitate;
  • Oferă, în final, rezultate excelente;
  • Dacă se respectă sfaturile medicului stomatolog, nu vor exista probleme viitoare în cazul tratamentul cu aparat dentar mobil.
  • Acest tip de aparat dentar este activat în clinică, de către medicul stomatolog;
  • Este un tip de tratament permanent, fără a putea fi îndepărtat;
  • Timpul de tratament poate varia în funcție de fiecare caz stomatologic în parte;
  • Este necesară o igienizare corespunzătoare;
  • Poate corecta complexele afecțiuni dentare;
  • Rezultatele obținute sunt de succes.

Îngrijirea dentară în timpul purtării aparatului dentar

Puteți avea un impact semnificativ asupra rezultatului tratamentului dumneavoastră ortodontic dacă acordați atenția cuvenită. Cu o îngrijire adecvată a dinților, vă puteți bucura, în final, de un zâmbet perfect aliniat, sănătos și complet.

 

Important este să acordați o deosebită importanță următoarelor aspecte:

  • Pentru a observa avansarea schimbărilor, acordați atenție periajului, folosiți ața dentară și efectuați controale regulate la cabinetul stomatologic.
  • Igienizarea este esențială. Placa bacteriană și tartrul se pot dezvolta ca urmare a resturilor alimentare care se pot acumula între brackeți, ducând la complicații.
  • Vizitele la ortodont sunt, de asemenea, esențiale, deoarece aparatul dentar necesită ajustări la fiecare patru-șase săptămâni;
  • Urmați întocmai sfaturile ortodontologului dumneavoastră;
  • În timp ce purtați aparat dentar, acordați o atenție deosebită indicațiilor privind alimentele care trebuie evitate;
  • Pentru a evita o recidivă, purtați aparatul de reținere sau gutiera la finalul tratamentului.

Echipa noastră este pregătită să te cunoască.

Solicită o programare chiar astăzi!