Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Odontoterapie

Cea mai frecventă boală dentară din întreaga lume, cariile dentare afectează atât copiii, cât și adulții și pot avea un impact negativ asupra sănătății generale și a calității vieții.

 

Tipuri de carii dentare

Formarea cariilor poate fi clasificată în mai multe moduri:

 

1. În funcție de stadiu, ele pot fi:

  • Superficiale
  • Medii
  • Profunde

 

2. În funcție de locul în care sunt prezente:

  • Carii radiculare
  • Carii aflate pe suprafața laterală a dintelui
  • Carii care apar sub obturațiile deja realizate
  • Carii coronare

Ce este caria dentară? Care sunt cauzele apariției?

Caria dentară este o boală în care smalțul dinților este distrus de acizii produși de bacteriile găzduite în cavitatea bucală.

 

Se estimează că în gură există aproximativ 700 de specii diferite de bacterii, dintre care multe sunt benefice pentru sănătatea orală. Cu toate acestea, există bacterii care se acumulează sub formă de placă dentară și care fac ca resturile alimentare să devină acizi, provocând eroziunea smalțului.

 

Bacteriile pot provoca carii dentare, boli ale gingiilor și boli parodontale în absența unei igiene dentare regulate și a tratamentelor de profilaxie.

 

Alimentele dulci, carbohidrații și băuturile carbogazoase ar putea contribui la creșterea excesivă a cariilor dentare și a complicațiilor.

 

Caria dentară nu se remediază de la sine. Cariile se pot dezvolta și pot duce chiar la pierderea dinților dacă nu sunt tratate.O carie severă este cea în care leziunea carioasă afectează smalțul, dentina și camera pulpară, ducând la infectarea pulpei dentare și la durere.

 

Care sunt complicațiile?

Caria dentară complexă este una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii dinților, dar este ceva ce putem preveni cu îngrijirea dentară corespunzătoare.

 

Lipsa dinților are un impact negativ asupra sănătății orale și a stilului de viață.

 

Masticația este afectată, ceea ce înseamnă că digestia alimentelor nu se mai realizează într-un mod corespunzător, și absorbția nutrienților este redusă.

 

Profilaxia dentară (periajul de două ori pe zi și igiena profesională regulată în cabinetul stomatologic) vă pot ajuta să evitați tratamente mai complexe și mai costisitoare prin prevenirea cariilor dentare.

Care sunt simptomele cariei dentare?

Cariile nu prezintă simptome în fazele incipiente. De aceea, este esențial să vă examinați dinții în mod regulat, astfel încât să puteți detecta carii inestetice care nu au progresat suficient de mult pentru a provoca durere. Simptomele specifice pot apărea pe măsură ce cariile progresează și devin mai profunde:

 

  • Durere dentară - Care apare rapid și apoi dispare pentru o perioadă de timp;
  • Sensibilitate dentară - Atunci când este expus la alimente reci, fierbinți sau dulci, puteți resimți durere în zona dintelui afectat;
  • Disconfort și durere în timpul masticației;
  • Pe suprafața dintelui încep să apară mici carii - Acestea pot fi vizibile ca niște pete închide la culoare, pe dintele afectat.

 

În cazul în care un dinte este foarte deteriorat, infecția se poate instala și se poate răspândi la nivelul întregului maxilar, al sinusurilor sau chiar al urechii și al capului.

 

Echipa noastră este pregătită să te cunoască.
Solicită o programare chiar astăzi!