Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Endodonție

Specialitatea stomatologiei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul pulpei se numește endodonție.

 

Endodonția este o specialitate dentară care se ocupă cu tratamentul bolilor din interiorul dintelui, în special a bolilor pulpei.

 

Prin salvarea dinților, un tratament de canal vă poate ajuta să vă păstrați zâmbetul frumos și natural și sănătatea dentară garantată!

Ce este pulpa dentară?

În interiorul dintelui, sub stratul exterior dur numit smalț și sub un altul intern numit dentină, se află un țesut moale care conține celule nervoase: pulpa.

 

Pulpa dentară conține vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv care ajută rădăcina dintelui să crească în timpul dezvoltării sale.

Un dinte complet dezvoltat este capabil să supraviețuiască fără pulpă, deoarece continuă să fie hrănit de țesuturile din jur.

 

Pulpa dentară este "inima" dintelui dumneavoastră, țesut moale și sensibilă la stimuli. Este bine protejată de două straturi mai dure: dentina sau smalțul.

 

Acest înveliș dur protejează pulpa dentară de infecția provocată de microbii din gură. În cazul cariilor dentare, sunt afectate mai întâi straturile exterioare ale dinților care, în timp, se erodează și formează găuri sau carii care, în cele din urmă, expun nervii pulpei dentare, precum și vasele de sânge, apărând astfel infecția pulpei, care provoacă sensibilitate și durere de dinți.

 

Când este nevoie de tratamentul endodontic?

Caria dentară este o boală care poate provoca dureri mari, iar singura modalitate de a o trata eficient odată ce a devenit o problemă în gură pe termen lung ar fi prin îngrijire dentară profesională. Caria dentară pătrunde încet în smalț, trecând prin dentină pentru a ajunge la pulpă. Această infecție provoacă inflamații și leziuni în această zonă a gurii, ceea ce poate duce la durere sau la pierderea dinților dacă nu este tratată prompt de către un specialist în stomatologie.

 

Tratamentul endodontic este o procedură necesară pentru a evita o infecție ulterioară, în cazul unei carii foarte deteriorate sau a unei dureri acute.

 

În cadrul tratamentului endodontic, se îndepărtează filetele nervoase și vasele de sânge inflamate sau infectate din interiorul camerei pulpare. Aceste țesuturi pot provoca durere atunci când nu sunt tratate corespunzător; așa că medicii sterilizează totul cu grijă pentru a se asigura că dinții dumneavoastră rămân sănătoși.

 

Succesul tratamentului endodontic depinde de 3 factori majori: prepararea, curățarea și obturarea canalului radicular. Prepararea canalelor se poate face printr-o metodă clasică (manuală), rotativă și mixtă, prin combinația celorlalte două.

 

Care sunt rezultatele unei afectiuni endodontice netratate la timp?

Dacă afecțiunile endodontice nu sunt tratate la timp, acestea pot duce la pierderea dinților. Mai mult, dacă amânăm vizita la cabinetul medicului stomatolog, durerea se poate intensifica, riscând astfel să se ajungă la diferite complicații.

 

Cel mai mare dezavantaj al netratării la timp a afecțiunii este că aceasta se poate răspândi la nivelul oaselor, ceea ce duce la complicații mai mari.

 

Avantajele tratamentului endodontic:

  • Aspect natural;
  • Sănătate orală;
  • Protejarea celorlalți dinți de uzură;
  • Masticație eficientă;
  • Forță și senzațile normală de mușcătură;
  • Costuri accesibile;
  • Proces rapid.

 

Microscopul dentar în endodonție

Microscopul dentar permite o inspecție vizuală detaliată a procedurii în orice moment. Este necesară o bună vizibilitate pentru a trata ramificațiile fine ale canalului, deoarece acestea sunt dificil de observat cu ochiul liber.Țesuturile rămase și reziduurile bacteriene ar putea provoca reapariția inflamației ani mai târziu, chiar și după operație, atunci când canalele radiculare nu sunt curățate corespunzător.

 

Care sunt avantajele tratamentului de canal la microscop?

  • Conferă o excelentă precizie
  • Este mai simplu de accesat. Medicul poate acum să acceseze mai ușor regiunile dificile cu ajutorul microscopului. O vizibilitate mai bună ajută, de asemenea, la minimizarea problemelor potențiale
  • Vizibilitatea crescută a tuturor canalelor radiculare
  • Detectarea problemelor. De asemenea, cu ajutorul microscopului este posibilă detectarea fisurilor sau a fracturilor care pot provoca disconfort sau inflamații
  • Rată crescută de succes
  • Fracturile și fisurile dentare sunt reduse

Echipa noastră este pregătită să te cunoască.

Solicită o programare chiar astăzi!